Telif

Dil-güşâ

Yazar : Saruhanlı Gülşenî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 100
Eser Adı Dil-güşâ
Eserin Anılan Diğer İsimleri Râznâme
Müellif Tam Künyesi Gülşen-i Saruhânî
Müellif Bilinen Kısa Adı Saruhanlı Gülşenî
Yüzyıl (Hicri) 9.
Yüzyıl (Miladi) 15.
Vefat Tarihi Hicri 864
Vefat Tarihi Miladi 1460
Dil Farsça
Kütüphane Adı Millet Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Ali Emirî
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 00859
Eserin Türü Telif
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Pendnâme, Râznâme adlarıyla da anılan bu eser hicrî 864 yılında Fâtih Sultan Mehmed Han’a ithâfen kaleme alınmıştır. Eser hakkında açıklamalarda bulunan Aksoy şu ifadelere yer vermektedir: "Bazı kaynaklar, tasavvuftaki atvâr-ı seb‘a konusunun işlenmesinden hareketle eserin yedi bölümden meydana geldiğini zannederek ona Heft Bâb adını vermişlerse de eser yedi bölüm değildir. Klasik mesnevilerde olduğu gibi Tevhîd, münâcât, naat ve methiye ile başlayan Râznâme’de Attâr’ın Mantıku’t-tayr ve Pendnâme’sinin tesirleri görülür. Eserde ayrıca Sa‘dî’nin Bostân’ından birkaç hikâyenin manzum tercümesi de bulunmaktadır". 938 beyit içerisinde hikâyeler yoluyla birtakım öğütlerin verildiği eser nasihatnâme türünden bir eserdir.
Eserin Konu Başlıkları Münâcât, naat, methiye. 1-5. Dünyanın faniliği, "terk-i dünya"nın fazileti, başkasının ayıbını araştırmama, iyilik yapmanın önemi, adalet. 6-10. Kibir, öfke, bir işin akibetini düşünme, sır saklama, az konuşma. 11-14. Sûreti bırakıp manaya ehemmiyet, gösterme, "fakr u fenâ" anlayışı, açgözlülük, ölümü tefekkür etme.
Notlar Detaylı bilgi için bk. Hasan Aksoy, “Gülşenî-i Saruhânî” DİA, XIV, s. 256; Emine Yeniterzi, “Anadolu Türk Edebiyatında Ahlâkî Mesneviler”, Türkiye Araştırmaları Dergisi, V/10 (2007), s. 433-468; Nuri Karasakaloğlu, Dil-Güşa, Giriş-Metin-İndeks, (yüksek lisans tezi), 1998, Erzurum Atatürk Üniversitesi SBE.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk