Telif

Bahâristân

Yazar : Molla Câmî Nûreddin Câmî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 112
Eser Adı Bahâristân
Eserin Anılan Diğer İsimleri Ravzatü’l-ahyâr ve tuhfetü’l-ebrâr
Müellif Tam Künyesi Molla Nûreddin Abdurrahmân b. Nizâmeddîn Ahmed b. Muhammed el-Câmî
Müellif Bilinen Kısa Adı Molla Câmî; Nûreddin Câmî
Yüzyıl (Hicri) 9.
Yüzyıl (Miladi) 15.
Vefat Tarihi Hicri 898
Vefat Tarihi Miladi 1492
Dil Farsça
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Hekimoğlu
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 00725-028
Varak Numarası 846-868 vr.
Yazma İstinsah Tarih 892H
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı İstanbul: Hacı Hüseyin Efendi Matbaası, 1893.
Eserin Çevirisi: Türkçe Bahâristân: Şükûfe-i Bahâristân, trc. Turgay Şafak; haz. Sema Babuşcu, İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2014.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Şeyh Sa‘dî-i Şîrâzî’nin dönemin Salgurlu sultanı Sa‘d b. Ebû Bekir b. Sa‘d Zengî (ö. 1260)’ye ithâfen 656'da (1258) telif ettiği Gülistân adlı eserine benzeyen bu eser h. 892(1486) yılında Sultan Hüseyin Baykara’ya atfen kaleme alınmıştır. Ravzatü’l-ahyâr ve Tuhfetü’l-ebrâr adlarıyla da anılan eser bir mukaddime, sekiz "ravza" ve bir hâtimeden müteşekkildir. Eserin teşekkülünde müellifin oğlu Yûsuf Ziyâeddin’in de etkisi olmuştur. Nitekim müellif eserinin girişirinde bunu ve eseri nasıl vücuda getirdiğini şöyle ifade etmektedir: " … Bu gönül okşayan zamanda değerli ve aziz oğlum Yûsuf Ziyâeddin -Allah uzun ömürler versin- Arap diline giriş ve edebî sanatlarını ve kavaidinî tahsil etmekle meşgul oluyordu… Zihnini güçlendirmek ve gönlünü almak için zaman zaman meşhur Şeyh ve Üstad Muslihuddin Sa‘dî-i Şîrâzî’nin mübarek nefeslerinden olan Gülistân adlı eserinden okurdum… O sırada onun bererketli nefesine uyarak ve latif şiirlerini takip ederek yakında bulunan dostlara kıssa, uzaktakilere ise armağan olmasını arzu ederek onun üslûbunda birkaç sayfa hazırlama fikri aklıma geldi. Bu arzum gerçekleştikten ve bu surete büründükden sonra kitap hazır oldu…"
Eserin Konu Başlıkları Mukaddime. 1-4. Ravza: Sûfîlerin halleri, hikmet, hükümdarların halleri, cömertlik ve cömertlerin halleri. 5-8. Ravza: Aşk ve âşıkların halleri, latife ve nükteler, şiir ve şairler: Rudekî, Dakīkī, Ammâre, Unsurî, Ascedî, Ferruhî, Firdevsî, Nâsır-ı Hüsrev vb. hayvanların dilinden hikmetler.
Eserin Telif Tarihi 892H
Notlar Detaylı bilgi için bk. Abdurrahman Cami, Bahâristân: Şukufe-i Bahâristân, Tâhirü’l Mevlevi,(trc. Turgay Şafak; haz. Sema Babuşcu, İstanbul: Büyüyenay Yayınları, 2014.) s. 24-27.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk