Telif

Kābûsnâme

Yazar : Kābûs b. Veşmgîr

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 151
Eser Adı Kābûsnâme
Müellif Tam Künyesi Emîr Unsûrü’l-Meâlî Keykâvus b. İskender b. Kābûs b. Veşmgîr
Müellif Bilinen Kısa Adı Kābûs b. Veşmgîr
Yüzyıl (Hicri) 5.
Yüzyıl (Miladi) 11.
Vefat Tarihi Hicri 475
Vefat Tarihi Miladi 1082
Dil Arapça
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Hasan Hüsnü Paşa
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 00675
Varak Numarası 169 vr.
Yazma İstinsah Tarih 1046H
Yazı Türü Talik
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı haz. Ali Husuri, Tahran: Kitâbhâne-i Tahûrî, 1964.
Eserin Çevirisi: Türkçe trc. Mercimek Ahmed İlyasoğlu, Ankara: Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı, 1974.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Bu eseri Mercümek Ahmet XV. yüzyılın ilk yarısında Farsça aslından Türkçe’ye çevirmiştir. Orhan Şaik Gökyay’ın gözden geçiriği baskının önsözündeki bilgilere göre bu eser Ziyaroğullarından (928-1077) Emîr Unsûrü’l-Meâlî Keykâvûs tarafından 475'te (1082) oğlu Giylanşah’a yazılmıştır. Müellif kitabına Nasihatnâme adını vermiş olsa da Kabusnâme olarak bilinegelmiştir. Eser, müellifin oğluna öğütlerini muhtevidir. Eserde âdâb-ı muaşeret meseleleri tecrübelerinden örneklerle, tarihi hikâyelerle, tasvirlerle ve manzûmelerle anlatılmıştır.
Eserin Konu Başlıkları Eserin babları şu şekildedir: 1-3. Bab: Allah Teâlâ’nın birliğini bilmek, peygamberler yaratıldığının vasfı, Allah Teâlâ’nın şükrü. 4-6. Bab: Taat çokluğunun faydası, ata ve ana hakkını bilmek, hünerle güher arttığı. 7-9. Bab: Sözü ne resme söylerler, anı beyan eder, Nûşirevân’ın vasiyetlerinden, pirlik ve yiğitlik hali. 10-12. Bab: Yiyesi yerken edepler şartı, şarap içmek terbiyeti, konuk olanın ve konuk alanın terbiyeti. 13-15. Bab: Nerd ve satranç ne resme oynamak gerek, âşıklık keyfiyeti, cimanın faidesi ve ziyaı. 16-18. Bab: Hamam terbiyeti kim ne resme gireler ve nice yunalar kim ziyan etmeye, ve ne faide eder, yatmak ve dinlenmek, av avlamak terbiyeti. 19-21. Bab: Çevgen oynamak, düşmanla ne resme uğraşmak gerek, mal artırmaklığın sebebi. 22-24. Bab: Emanet saklamak ve geri ıssına tapşırmak faidesi, perde ehli yani kul, karavaş satın almak, mülk alınsa ne gibi yerde ala? 25-27. Bab: Dört ayaklı canavar almak ve iyisinin alâmeti, avrat alınsa kişi nice avret ala ki zahmet görmeye, oğul kız terbiyeti ve beslemeği. 28-30. Bab: Dost tutunmak faidesi ve dostu bergüzide etmek, düşman fikrinden gafil ve mekrinden âmin olmamak, bir kişi kim cezaya müstahak olmuş ola, onu affetmek sevabın. 31-33. Bab: İlim istemek resmin, bezirganlık ve almak ve satmak hali, tabipler ayini ve ne resme dirildiğin 34-36. Bab: Müneccimler resmi ve erkânı, şairlerin ve şairliğin yolu, mutriplik resmi. 37-40. Bab: Padişahlara hizmet etmeğin yolu, nedimlik resmi, yazıcılık resmi, vezirlik terbiyeti. 41-44. Bab: Çeribaşı olanların resmi, padişahlık erkanı, köy kethudalığının resmi, cömertlik fazlı.
Notlar Detaylı bilgi için bk. göz. geç. Orhan Şaik Gökyay; trc. Mercimek Ahmed İlyasoğlu, 3. bs., [Ankara]: Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı, 1974; Ahmet Güner, “Kābûs b. Veşmgîr”, DİA, 2001, XXIV, 43-44.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Genel