Telif

Eyyühe’l-veled

Yazar : Gazzâlî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 164
Eser Adı Eyyühe’l-veled
Müellif Tam Künyesi Hüccetü'l-İslâm Ebû Hâmid Muhammed b. Muhammed et-Tûsî el-Gazzâlî
Müellif Bilinen Kısa Adı Gazzâlî
Yüzyıl (Hicri) 5.
Yüzyıl (Miladi) 11.
Vefat Tarihi Hicri 505
Vefat Tarihi Miladi 1111
Dil Arapça
Kütüphane Adı Beyazıd Devlet Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Veliyyüddin Efendi
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 01661
Varak Numarası 61b-74a vr.
Hattat-Müstensih Muhammed b. Ebû Bekr b. İsmâil
Yazma İstinsah Tarih 0851H
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı thk. Ali Muhyiddin Ali el-Karadaği, Kahire: Darü’l-İ’tisam, [t.y.].
Eserin Çevirisi: Türkçe Hüccetül-İslam İmam-ı Muhammed Gazzâlî’nin Eyyühe'l-veled Kitabının Tercemesi, trc. el-Hac Muzaffer Özak, İstanbul: Ergin Kitâbevi, [t.y.].
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Dinî-ahlâkî çeşitli konuların bir "hocanın öğrencisine nasihatleri" üzerinden anlatıldığı bir eserdir. Aslı Farsça olan bu eser bilinmeyen biri tarafından Arapça'ya tercüme edilmiş ve daha çok bu tercümesiyle tanınmıştır. Her bir nasihat "Eyyühe’l-veled" ibaresiyle başladığı için esere bu ismin verilmiş olması muhtemeldir. Ve toplam yirmi altı yerde bu ibare kullanılmıştır. Bu açıdan eserde yer alan nasihatler bu başlık (Eyyühe’l-veled) altında yirmi altı maddede toplanabilir. Müellif, çok başarılı olan bir öğrencisinin kendisine sorduğu sorulara cevap vermek ve kendisini irşâd etmek maksadıyla bu eseri kaleme almıştır. Eserdeki nasihatler âyet, hadis ve hikâyelerle desteklenmekle ve konulara açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Ve yer yer anlatılan konuyla alâkalı şiirlere de yer verilmiştir. Ayrıca müellif tüm nasihatlerinde olmasa da bazı yerlerde kendi eserlerine ve ilgili konuyu ihtiva eden başka eserlere atıfta bulunmaktadır. Eser nasihatnâme türü ahlâk eserleri içerisine dahil edilebilir.
Eserin Konu Başlıkları 1-5. Nasihat etmenin kolay olması(nın yanında) onun kabul etmenin asıl sorun olduğu, ilmin ancak amelle Allah’ın rahmetine eriştireceği, amel etmeden bir şeye erişilmeyeceği, amelsiz ilim deliliktir, Lokman Hekîm’in oğluna bazı nasihatleri. 6-10. İlmin hulâsası, kötü sondan korkma, amacına ulaşmada acele etmeme, herhangi bir müslümanı hakir görmeme, ilm-i mücerred, muhatabın bazı meselelerine cevaplar. 11-15… Riya, İhlâs, rızâ, ahlâkın güzelleşmesi, insanlara dair bazı mülahazalar … vb.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk