Telif

Ta‘limü'l-müteallim tarîku’t-teallüm

Yazar : Zernûcî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 197
Eser Adı Ta‘limü'l-müteallim tarîku’t-teallüm
Müellif Tam Künyesi Burhâneddin ez-Zernûcî
Müellif Bilinen Kısa Adı Zernûcî
Yüzyıl (Hicri) 6.
Yüzyıl (Miladi) 12.
Vefat Tarihi Hicri 593
Vefat Tarihi Miladi 1196
Dil Arapça
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Murad Molla
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 01829-019
Varak Numarası 139b-153a vr.
Hattat-Müstensih Muhammed b. Sinân
Yazma İstinsah Tarih 1000H
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı thk. Mustafa Aşur, Kahire: Mektebetü'l-Kur'ân, 1986.
Eserin Çevirisi: Türkçe Ta'limü'l-müte’allim: İslamda Eğitim Öğretim Metodu (metin tercüme, metin şerh ) trc. ve şrh. Yunus Vehbi Yavuz, Bursa: İlim ve Kültür Yayınları, [t.y.] XXII, 162, 32 s.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Eğitim-öğretim âdâbı hususunda eser hem yazıldığı dönemde hem de sonraki dönemlerde oldukça ilgi görmüştür. Eserin yazılış amacı hakkında müellifin lisanıyla şunlar söylenebilir: "Zamanımızda gördüm ki birçok ilim talebesi çokça çaba sarfediyor fakat (yeterli) derecede bilgiye ulaşamıyorlar veya (elde ettikleri) ilmin faydasından ve onunla amel edip, yaymak olan meyvesinden mahrum kalıyorlar. (Bunların sebebi) ilmin metodunda (talebelerin) hata yapmaları ve (gerekli) şartları yerine getirmemeleridir. (Nitekim) hatalı yolu tutan herkimse (doğru yoldan) sapar ve az veya çok maksadını elde edemez. Bundan dolayı ben de Allah'tan hayırlısını diledikten sonra kitaplarda gördüğüm, ilim ve hikmet sahibi hocalarımdan işittiğim ölçüsünde (bu esere) samimi bir şekilde rağbet edenlerden de benim için dua etmeleri ümidiyle öğrenme metodunu ilim talebeleri için ortaya koymaya karar verdim. Ve esere Ta‘limü'l-müteallim tarîku’t-teallüm ismini verdim". Eserin telif nedeninden anlaşılacağı üzere eser "eğitim-öğretim âdâbı"nı konu edenin bir ahlâk eseridir. Bir mukaddime ve on üç fasıldan müteşekkil eserde bölümlere hadislerle başlanmakta ve daha sonra konuya dair metin içerisinde açıklamalar yapılmakta ve nazım türü olan "şiir"e de çokça rastlanmaktadır.
Eserin Konu Başlıkları Mukaddime 1-4. Fasl: İlim ve fıkhın mahiyeti ve (ilmin) fazileti, ilim tahsili esnasında gösterilen niyet, ilim, hoca, arkadaş seçimi ve ilim öğreniminde sebat göstermek, ilme ve ilim sahibine saygı gösterme. 5-9. Fasl: Ciddiyet/çalışma, çaba, merak/azim, (derse) başlama günü, (dersin) miktarı ve tertibi, tevekkül, eğitimin zamanı. 10-13. Fasl: Şefkat ve nasihat, istifade, öğrenme esnasında Allah’tan korkma, hafızayı artıran ve unutkanlığı sebep olan şeyler, rızık getiren ve rızkı engelleyen şeyler (ile) ömrü arttıran ve azaltan şeyler.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Genel