Telif

Fütüvvetnâme

Yazar : Yahyâ Burgazî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 238
Eser Adı Fütüvvetnâme
Müellif Tam Künyesi Yahyâ b. Halil Çoban el-Burgazî
Müellif Bilinen Kısa Adı Yahyâ Burgazî
Yüzyıl (Hicri) 7.
Yüzyıl (Miladi) 13.
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Beyazıd Devlet Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Beyazıd
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 05482
Varak Numarası 34 vr.
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı haz. Kaan Yılmaz, Burgazi Fütüvvetnâme Dil İncelemesi-Metin-Sözlük, (yüksek lisans tezi), Sakarya Üniversitesi, SBE, 2006.
Eserin Çevirisi: Türkçe haz. Kaan Yılmaz, Burgazi Fütüvvetnâme Dil İncelemesi-Metin-Sözlük, (yüksek lisans tezi), Sakarya Üniversitesi, SBE, 2006.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Bir mukaddime ve on yedi babtan müteşekkil fütüvvet geleneğini anlatan bir eserdir. Müellif girişte eserin dili hususunda: "… Türk dilince yazduguma sebeb ol oldı ki; Rum (Anadolu) halkı ekser Türk diline mensubdur, biz dahi Türk ıstılahı üzerine yazduk, ta ki ekser halâyık ândan müstefid olalar…" şeklinde yaptığı açıklamalarla Türkçe telif etme amacının ekseriyeti Türkçe bilen Anadolu halklarına hitap ederek istifade ve yaygınlık açısından daha fazla muhatab bulmak olduğu söylenebilir.
Eserin Konu Başlıkları Mukaddime 1-5. Bab: Yiğit, ahi ve şeyh tarifleri, Hz. Ali’ye "fetâ" denilmesinin sebebi, Kur’ân’da fetâ denilen kimselere dair kıssalar, fütüvvetin tarifi, fütüvvet (tanımına) giremeyenler. 6-9. Bab: Fütüvvet ağacı, ahide bulunması gereken vasıflar, terbiyenin âhisine, âhî’nin terbiyesine karşı vazifeleri. 10-13. Bab: Fütüvvetin kısımları, sofra çıkarma, sohbet etme, hizmet etme. 14--17. Bab: Semâ etmenin âdâb ve erkânı, (birtakım) görgü kuralları, fütüvvet silsilesi, fütüvvete intisap etme merasimi ve tıraş olmanın delili.
Notlar Detaylı bilgi için bk. haz. Kaan Yılmaz, Burgazi Fütüvvetnâme Dil İncelemesi-Metin-Sözlük, (yüksek lisans tezi), Sakarya Ünivrsitesi, SBE., 2006.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk