Telif

Takva Risâlesi

Yazar : Takıyyüddin İbn Teymiyye

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 246
Eser Adı Takva Risâlesi
Müellif Tam Künyesi Ebü'l-Abbas Takıyyüddin Ahmed b. Abdülhalîm İbn Teymiyye
Müellif Bilinen Kısa Adı Takıyyüddin İbn Teymiyye
Yüzyıl (Hicri) 8.
Yüzyıl (Miladi) 14.
Vefat Tarihi Hicri 728
Vefat Tarihi Miladi 1328
Dil Arapça
Eserin Türü Telif
Eserin Çevirisi: Türkçe [y.y.]: Tevhid Yayınları, 1996.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Risâle şeklinde kaleme alınan ve mukaddime bölümünde müellifin tasavvufî ahlâk anlayışını "kalbin amelleri" üzerinden yansıtan eserdir. Bu anlayış müellifin şu ifadeleriyle dile getirilmiştir: "… kalpler hakkındaki amellerle ilgili birtakım kısa özlü sözlerden ibarettir. Bu kalp amellerine makamlar ve haller de denilir. Bu ameller imanın özünden ve dinin temellerinden sayılırlar…" Daha sonra ise müellif bu amelleri zikretmekte ve bunlarla ilgili âyet ve hadislere ve konuyla alâkalı kendi yorumlarına yer vermektedir. "Dinin temeli ve insanın özünden kabul edilir bu ameller." Burada müellif bazı ahlâkî kavramları zikretmektedir: "Allah ve Resûlüne muhabbet, Allah’a tevekkül, Allah için ihlas, şükür, kaza (hüküm) ve kader (takdir)ine sabır, her durumda Allah'tan korkmak ve O'ndan ümit kesmemek vb. gibi". İman sahipleri üzerine Allah’ın hakkının vacip olduğunu düşünen âlimler bu sayılan hususları da kullar üzerine vacip kabul etmişlerdir. Müellif ise tüm bu amellerin ulemanın ittifakıyla dinin esaslarının emredildiği bütün insanlara vaciptir görüşündedir. İnsanlar ona göre "üç derece" halinde olup bu amellerde üç derece şöyledir: Nefislerine haksızlık edenler (zâlimün li-nefsihî), orta halli davrananlar (el-muktesidūn), hayırda yarışanlar (es-sâbikûn bi’l-hayrât). Birinci sınıf insanlar, emirleri terketmek ve haramları yapmaktan dolayı Allah’a asi olanlardır. İkinci sınıf ise emredilenlere uyup yasakları(haramlar) çiğnemeyenlerdir. Üçüncü sınıf insanlar da takati ölçüsünde farzları, emredilenleri ve sünnetleri yerine getiren, dinin haramlarından ve dinen kerih görülen şeylerden kaçınanlardır. Tasavvuf ıstılahıyla yazan müellifin eseri hakkında söylediğimiz "tasavvufî ahlâk eseri"ni andıran şu açıklamalar bunu daha iyi ifade etmektedir: "Allah dostları (evliya) üzerine hiçbir korku yoktur…" âyetini zikrederek "eğer evliyanın tarifi yapılacaksa onlar mümin (inanan) ve takva sahipleri kimselerdir. Ve bu kimseler iki kısıma ayrılabilir: Avam ve havas". Eser "dinî-tasavvufî ahlâk" eseri mahiyetindedir.
Eserin Konu Başlıkları Mukaddime/giriş 1-4. Rıza, sabır ve tevekkül, Allah sevgisi, sevginin hakikati, kalp hastalıkları ve tedâvisi. 5-8. Kalp hastalığı, haset, ilahî aşk, kalp hastalıkları ve şifâsı.
Notlar Bu tercüme dışında Risâle’nin asıl nüshasına ulaşamadığımızdan ötürü bu tercüme dikkate alınarak eser hakkında içerik oluşturulmuştur.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk