Telif

Kitâb-ı sohbetnâme

Yazar : İmâdüddin el-Kirmânî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 272
Eser Adı Kitâb-ı sohbetnâme
Eserin Anılan Diğer İsimleri Sohbetnâme; Kitâb-ı tarîkatu sohbetnâme; Kitâb-ı pendnâme; Kitâb-ı tarîkatnâme
Müellif Tam Künyesi Ebû Abdullah İmâdüddin Muhammed b. Muhammed el-Kirmânî
Müellif Bilinen Kısa Adı İmâdüddin el-Kirmânî
Yüzyıl (Hicri) 8.
Yüzyıl (Miladi) 14.
Vefat Tarihi Hicri 773
Vefat Tarihi Miladi 1371
Dil Farsça
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Ayasofya
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 04219-003
Varak Numarası 31b-50b vr.
Yazı Türü Talik
Eserin Türü Telif
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Nuruosmaniye Ktp., nr. 04197'de kayıtlı yazma nüshasına göre eserin ismi Kitâb-ı Tarîkatu Sohbetnâme'dir. Ancak Süleymaniye Ktp., Ayasofya, nr. 04219'daki nüshada Kitâb-ı Tarîkatnâme; Ayasofya, nr. 04216'daki nüshada ise Kitâb-ı Pendnâme olarak zikredilmektedir. Müellifin Tarîkatnâme adlı eserinde olduğu gibi bu eserde aynı üslûpta kaleme alınmış, "hikâyet", "nazm”, "münâcât", "nükte", "temsîl" vb. edebî türler eserde oldukça yoğun işlenmiştir. Eser "makale" başlıklarıyla ana bölümlere ayrılmış olup toplam on makaleden müteşekkildir.
Eserin Konu Başlıkları [Mukaddime] -Münâcât. -Naat. -Sultan Muhammed’e övgüler. -Zamandan yakınma ve dostlardan ayrılık. -Hasbihal (Süelymaniye Ktp. Ayasofya, nr. 04219). -Sebebü nazmi kitâb. -İltimas sohbetname. -Şerh-i hâl ve ışk/aşk. -Sohbet ve vefa. Birinci Makale. İlim ehlinin âdâbı ve sohbet ehli ve çağdaşlar ve ebna-i zamanın âdâbı/hikmet ehlinin ve ebna-i zamanın âdâbı (Ayasofya, nr. 04219. vr. 37b.). İkinci Makale. Tarîkat ehlinin âdâbı. Üçüncü Makale. İlim talebesinin âdâbı. Dördüncü Makale. Dünya ehlinin âdâbı. Beşinici Makale. Âdâb-ı âsitâne-i dârân. Altıncı Makale. Yolculuk âdâbı. Yedinci Makale. Fütüvvet ehlinin âdâbı. Sekizinci Makale. Aşk ehlini âdâbı. Dokuzuncu Makale. Güzel yüzlü(leri)n âdâbı. Onuncu Makale. Şarkıcıların âdâbı.
Notlar Eser müellifin “Kitâb-ı Pendnâme” Süleymaniye Ktp. Ayasofya, nr. 04216-27, (28 varak) adlı eseriyle başlık, muhteva vb. açılarından birebir benzerlik göstermektedir. Bu itibarla her iki (Kitâb-ı Pendnâme, Kitâb-ı Sohbenâme) eser farklı adlarla anılmış tek bir eserdir.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk