Tercüme

Tedbîr-i iksîr

Yazar : Hüsâmüddin es-Sehâbî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 318
Eser Adı Tedbîr-i iksîr
Eserin Anılan Diğer İsimleri Tercüme-i kimyâ-yı saâdet
Müellif Tam Künyesi Hüsâmüddin b. Hüseyin es-Sehâbî
Müellif Bilinen Kısa Adı Hüsâmüddin es-Sehâbî
Yüzyıl (Hicri) 10.
Yüzyıl (Miladi) 16.
Vefat Tarihi Hicri 971
Vefat Tarihi Miladi 1564
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Halet Efendi
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 00191
Varak Numarası 1b-424 vr.
Hattat-Müstensih Abdullah b. el-Hac Muhammed el-Mânisavî
Yazma İstinsah Tarih 1080H
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Tercüme
Eserin Baskısı haz. Mehmet Faruk Gürtunca, İstanbul: Sağlam Yayınevi, [t.y.].
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Eser Ebû Hamid el-Gazzâlî'nin Kimya-yı Saâdet adlı eserinin Kanunî Sultan Süleyman Hân'ın emri ile yazılmış Türkçe tercüme ve şerhi/tefsiridir. Müellif bu eserin tercüme edilmesinin nededinî eserdeki "iksir-i hakikatin cüzlerini -düşünen kimslere kolaylık olması amacıyla- Türkçe olarak açıklamak" olarak belirtir. Eserin ismine Tedbîr-i İksir denilmesindeki asıl maksadını ise müellif, "ondaki (Kimya-yı Saâdet) iksîr-i hakikati beyân ve takrîr etmek" olarak ifade eder. Sadık Yazar, müellifin bu eseri 970'de(1562-63) bitirdiğini belirtmektedir. Eserde ana çerçevede ibadet, ahlâk, edep kuralları ve birtakım tasavvufî öğretiler ve tasavvufî açıdan ahlâk konuları işlenmiştir. Bu açıdan eser "dinî-tasavvufî ahlâk" türü eserlerin muhtevasına sahip olması münasebetiyle "tasavvufî ahlâk" eserleri içerisine dahil edilebilir. Dört "unvan" ve dört "rükn" olmak üzere toplam sekiz bölümden müteşekkildir.
Eserin Konu Başlıkları A. [Ünvan]: Unvân-ı Müslümânî Birinci Ünvan: Nefsin bilgisi/kendini tanıma: kalbin bilgisi ve onun neferi/asker, kalbin halleri/acaib, Allah’ı tanımada/marifetullah insan/Âdem oğlu için mutluluk ve lezzet, bedenin bileşiminin bilgisi ve cerrahî ilmi içinde hakkında konuşulan uzuvların menfaatleri, nefsin kendi makam ve mertebelerini bilmesi ve bilmemesi… vb. birçok konu ele alınmıştır. İkinci Ünvan: Marifetullah/Allah’ı tanıma: onu tanımanın anahtarı nefsini tanımaktır, insanın mutluluğunun delili Allah’a kulluk, ruhun sırları ve onların açıklanıp açıklanmayacağı, arş, kürsü ve semâ’nın meleklerle ilişkisi, kabir azabı, yolunu şaşıranlara öğütler …vb. birçok konu ele alınmıştır. Üçüncü Ünvan: Dünya’yı bilmek: dünya-âhiret ilişkisi, bedenin dünyadaki ihtiyaçları, dünyanın hakikati, hakların yönetimi, dünya bir misafirhanedir, dünya ve âhiret lezzetleri … vb. Dördüncü Ünvan: Âhiret’i bilmek: âhiretin hakikati, ölüm ve hayat, ölümün hakikati, insan ruhu, bedenin kusurlu olması kişinin şahsını-mahiyetini kusurlu kılmaz, helak olmak, hayvânî ruh ve insanın mizacı, insânî ruh, insânî ruhun ölümden sonraki durumu/haşr, kabir azabı, ahlâk-ı zemime, kabir azabı ve dünyayla ilişkisi, cismani ve ruhanî azab vb. B. [Rükûnlar] 1. Rükn: İbadet 1-5. Asıl: İtikad, bilgi/ilim, temizlik, namaz, Zekât. 6-10. Asıl: Oruç, hac, Kur’ân-ı Kerîm okuma, zikrullah/Allah’ı anma, virdler. 2. Rükn: Muâmelât âdâbı 1-5. Asıl: Yemek yeme âdâbı, evlilik ve (evliliğe dair bazı konular), ticaret âdâbı ve kazanç, helâl-haram ve (bu ikisi arasında bulunan) şüpheli şeyler, kardeşlik, arkadaşlık ve komşuluk haklarına riâyet etme. 6-10. Asıl: Uzlete çekilme âdâbı, yolculuk türleri ve yolculuk âdâbı, semâ’ ve vecd âdâbı, emir bi’l-ma‘arûf ve nehiy ani’l-münker, yöneticilerin nasıl olacağı. 3. Rükn: Mutluluğa giden yoldaki engeller/helak ediciler. 1-5. Asıl: Nefsin riyâzeti ve kötü ahlâktan temizlenmesi, mide ve fercin aşırı arzularına kırma, konuşmanın şerefi ve dilin afeti, kin, haset ve öfke, dünyaya sevgisinin bütün günahların başı olması. 6-10. Asıl: Mal toplamak ve tamahkar olmanın ilacı/tedavisi, makam ve mevki hastalığının ilacı/tedavisi, ibadet ve itaatta riyâkar olmanın ilacı/tedavisi, ucub ve kibrin ilacı/tedavisi, dalâlet, gurur ve gafletin ilacı/tedavisi. 4. Rükn: kurtuluş ve mutluluk. 1-5. Asıl: Tevbe, sabır ve şükür, havf ve recâ, fakirlik ve zühd, niyet, sıdk ve ihlâs. 6-10. Asıl: Muhasebe ve murakabe, tefekkür, tevhîd ve tevekkül, huâbet, şevk ve rızâ, ölümü hatırlama ve kıyamet halleri.
Eserin Telif Tarihi 0970H
Notlar Detaylı bilgi için bk. Sadık Yazar, “Gazzâlî’nin XIII-XIX. Yüzyıllar Arasında Batı Türkçesinde Tercüme Edilen Eserleri”, (Divan, 2011/2, s. 67-166).
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk