Telif

Ahlâk-ı alâî

Yazar : Kinalızâde Ali Efendi Kınalızâde

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 338
Eser Adı Ahlâk-ı alâî
Müellif Tam Künyesi Kınalızâde Alâeddin Ali Çelebi
Müellif Bilinen Kısa Adı Kinalızâde Ali Efendi; Kınalızâde
Yüzyıl (Hicri) 10.
Yüzyıl (Miladi) 16.
Vefat Tarihi Hicri 979
Vefat Tarihi Miladi 1572
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Hamidiye
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 00626
Varak Numarası 1b-462a vr.
Yazma İstinsah Tarih 0982H
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı I-II-III. Bulak: Matbaatü’l-Bulak, 1248; haz. Mustafa Koç, İstanbul: Klasik, 2007.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Felsefî ahlâk türü eserler içerisinde yer alan bu eser, müellifi Şam kadısı iken 1564 yılında Suriye beylerbeyi Semiz Ali Paşa’ya ithâfen kaleme alınmıştır. Ahlâk felsefesini işleyen eser bir mukaddime üç "fen" ve bir hâtimeden müteşekkildir. Eserin hâtimesine bir hâtime ve zeyl ilâve edilmiştir. Müellif eserinin girişinde önceki ahlâk kitaplarının (Ahlâk-ı Nâsırî, Ahlâk-ı Celâlî, Ahlâk-ı Muhsinî) Farsça olmasından yakınarak ahlâk felsefesi konularının tümünü içeren Türkçe bir ahlâk eseri kaleme alıp bunu Türk milletine armağan etmek amacıyla bu eseri telif ettiğini belirtmektedir. Eserde konuların anlatımı kıssalar, Farsça, Arapça ve Türkçe dilinde yazılmış çeşitli nazım türleriyle zenginleştirilmiştir. Mukaddime kısmında müellif "ilim olarak ahlâk"ı işlemiştir. Buna göre ahlâkın tanımı, konusu, ilke ve meseleleri ele alınmaktadır. Birinci bölümde mukaddime kısmında da işlenen ahlâk ilminde yer alan konuların yanında huylar, fazilet ve rezîletler, ahlâkî hastalıklar ve tedavisi, terbiye vb. konular işlenmiştir (tehzîb-i ahlâk). İkinci bölümde ailenin kuruluşu ve korunması, idare edilmesi, eşler ve eşlerin birbiri üzerine olan hakları, çocuklar ve çocuk terbiyesi vb. konular işlenmiştir (tedbîr-i menzil). Üçüncü bölümde ise devlet yönetimi ve siyaset ahlâkına yer verilmektedir (tedbîr-i medine). Eserin hâtimesinde ise adalet konularına ve Aristo, Eflatun gibi büyük filozofların sözlerine yer verilmiştir.
Eserin Konu Başlıkları Mukaddime: Ahlâkın tanımı, konusu, ilkeleri, meseleleri. 1. Fen: Tehzib-i ahlâk: Huylar, fazilet ve rezîletler, ahlâkî hastalıklar ve tedavisi, terbiye. 2. Fen: Tedbîr-i menzil: Ailenin kuruluşu ve korunması, idare edilmesi, eşler ve eşlerin birbiri üzerine olan hakları, çocuklar ve çocuk terbiyesi. 3. Fen: Tedbîr-i medine: Devlet yönetimi. Hâtime: Adalet.
Eserin Telif Tarihi 25 Safer 0973H Cuma
Notlar Detaylı bilgi için bk. Ahmet Kahraman, “Ahlâk-ı Alâi”, DİA,1989, II, 15-16; Ayşe Sıdıka Oktay, Kınalızâde Ali Efendi ve ahlâk-ı Alai = Ahlâk-ı Alâî, İstanbul: İz Yayıncılık, 2005.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Felsefî Ahlâk