Telif

Zahîretü'l-ukbâ fî zemmi'd-dünyâ

Yazar : Muînüddin Mirzâ eş-Şîrâzî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 356
Eser Adı Zahîretü'l-ukbâ fî zemmi'd-dünyâ
Müellif Tam Künyesi Eşref Muînüddin MirzâaMahdum el-Hasan eş-Şîrâzî
Müellif Bilinen Kısa Adı Muînüddin Mirzâ eş-Şîrâzî
Yüzyıl (Hicri) 10.
Yüzyıl (Miladi) 16.
Vefat Tarihi Hicri 995
Vefat Tarihi Miladi 1587
Dil Arapça
Kütüphane Adı Nuruosmaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Nuruosmaniye
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 02382
Varak Numarası 1b-228a vr.
Yazma İstinsah Tarih 0989H
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Dünya ve onunla ilgili; dünya hayatı, sevgisi ve lezzetleri, yeme-içme, makam-mevki, şan-şeref-şöhret, mülk-saltanat, fakirlik, zenginlik, dünya malları, dünya ehli, dünyanın geçiciliği, nimetler, dünyanın kötülüğü, dünya ve kul ilişkisi, dünyadan uzak durma/zühd, ahlâk vb. çeşitli konular hakkında kadim filozoflar, şeyh ve evliyalar, tâbiîn ve ashabın sözleri ile âyet ve hadislere yer verilmiştir. Eser bu anlamda dünya ve onunla ilgili çeşitli ahlâkî hususların felsefî-tasavvufî-tarihî-dinî-edebî vb. alanlardaki çevrelerce zikredilen cümleleri düzenli bir tasnifle vermekte ve bazen müellif kendi görüşlerini belirtmektedir. Dokuz makale ve bir hâtimeden müteşekkil bir eserdir.
Eserin Konu Başlıkları 1. Makale: İlâhî kelâm ve semâvî hitap(ta zikredilenler): 1-3. Levh: (Kur’ân’dan) âyet-i kerîme: 108 "cümle"; Hz. Mûsâ’ya indirilen Tevrat’ta yer alan ifadeler: 28 "cümle"; Hz. Îsâ’ya (a.s.) indirilen İncil’de yer alan ifadeler: 10 "cümle". 4-6. Levh: Hz. Dâvûd’a indirilen (Zebûr’dan) İncil’de yer alan ifadeler: 25 "cümle"; Hz. İbrâhim Halîlullah (a.s.) ve oğlu Hz. İsmâil ve İshak’a (a.s) vahyedilenler: 6 "cümle"; Hz. Muhammed’e (s.a.v.) özellikle mi‘rac gecesi bildirilen kutsî hadisler: 16 "cümle". 2. Makale: peygamberlerin hadisleri’(nde zikredilenler): 1-3. Sahife: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hadisleri: 150 "hadis"; Hz. Nuh’dan (a.s.) rivayet edilenler: 2 "hadis"; Halîlurrahman’ın (Hz. İbrâhim (a.s.) sözü: 1 "kelime". 4-7. Sahife: Îsâ’nın (a.s.) hadisleri: 35 "hadis"; Yahyâ’nın (a.s.) hadisleri: 5 "hadis"; Süleyman’nın (a.s.) hadisleri: 4 hadis); Hızır’dan (a.s.) rivayet edilenler: 2 "hadis". Tetimme/hâtime-i sahâif: Hz. Lokman’dan (a.s.) rivayet edilenler: 9 "hadis". 3. Makale: Hulefâyi Râşidîn’in ve (diğer imamların) sözleri: 11 "layiha": 1-5. Layiha: Hz. Ebû bekir’den rivayet edilenler sözler: 8 "cümle"; Hz. Ömer’den rivayet edilenler sözler: 14 "cümle"; Hz. Osman’dan rivayet edilenler sözler: 3 "cümle"; Hz. Ali’den rivayet edilenler sözler: 104 "cümle", (Hz. Fatıma’dan rivayet edilenler). 6-11. Layiha: Hz. Hasan’nın sözleri: 4 ("cümle"); Hz. Hüseyin’in sözleri: 4 ("cümle"); İmam Ali Seccâd’ın sözleri: 4 ("cümle"); İmam Muhammed Bâkır’ın sözleri: 6 ("cümle"); İmam Ca‘fer-i Sâdık’ın sözleri: 22 ("cümle"); İmam Musa Kazım’ın sözleri: 2 ("cümle"). 4. Makale: es-Sâbikūn(e’l-evvelûn): Sahabe-i kirâm’ın sözleri: 50 "söz/êsâr". 5. Makale: Veliler ve âlimlerin sözleri ile salih âriflerin hikâyeleri: A. Kadim hükemânın/bilginleri büyüklerinin sözleri: 300 "söz/akvâl". B. Salih âriflerin hikâyeleri: 30 "hikâye". C. Kadim filozofların sözleri: 15 "söz/akvâl". 6. Makale: (Dünya ve onunla ilgili konulara dair beyitler: 104 ayrı başlık içerir). Hâtime: Hükümdarların fazileti hakkında sahih yolla nakledilen rivayetler (Bu bölümde konuyla ilgili hadisler ve bunların Farsça tercümeleri verilmiştir. Daha sonra ise "hatmü’l-kitâb" başlığı içinde müellif kendisiyle ilgili bazı mülahazalara yer vermektedir).
Notlar Eserin makale sayısı hakkında: İlgili nüshada (Nuruosmaniye Ktp., nr. 02382) tespit edebildiğimiz makale sayısı 6’dır. 6. makaleden sonra metinde herhangi bir eksiklik tespit edilememiştir.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Felsefî,Memzûc