Şerh

Şerh-i tuhfetü’l-ahrâr

Yazar : Şem‘i Efendi

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 380
Eser Adı Şerh-i tuhfetü’l-ahrâr
Müellif Tam Künyesi Şem‘ullah Mustafa b. Muhammed el-İstanbulî
Müellif Bilinen Kısa Adı Şem‘i Efendi
Yüzyıl (Hicri) 10.
Yüzyıl (Miladi) 16.
Vefat Tarihi Hicri 1011
Vefat Tarihi Miladi 1602
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Millet Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Feyzullah Efendi
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 01639
Varak Numarası 1b-188b vr.
Yazı Türü Talik
Eserin Türü Şerh
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Eser Abdurrahman Câmî’nin 886 (1481) yılında ramazan ayında telif ettiği Tuhfetü’l-ahrâr adlı Farsça mesnevisinin Türkçe şerhidir. Müellif bu eseri 1006 (1597) yılında tamamlayıp bir dönem Mısır valiliği ve İstanbul kaymakamlığı görevlerinde bulunan Hadım Hasan Paşa’ya ithaf etmiştir. Şem‘î Efendi eserinin girişinde, şerhettiği bu eserin Nizâmî’nin Mahzenü’l-esrâr ve Dihlevî’nin Matlau’l-envâr adlı eserlerine nazîre olarak kaleme alındığını belirtmiştir.
Eserin Konu Başlıkları Naat, Ehl-i beyte övgüler, dört halifenin nitelikleri, padişaha övgüler. [Münâcâtlar]: 1-5. Münâcât: Allah’ın lütüf ve cömertliğinin ve varlığının delillerinin işaretleri, Allah’ın öz ve mutlak varlık olmasına dair, Allah’ın feyzi, Allah’a sığınma. [Naatlar]: 1-5. Naat: Peygamber hakikatinin önceliği, mirac, mucizeler, Hz. Peygamber’in huzuruna kabul edilme, isteme ve şefaat dileme âdâbı. [Sohbetler]: 1-3. Sohbet: Pîr ile konuşma ve müridin onun vasıtasıyla ilme’l-yakīn’e ulaşması, müridin ayne’l-yakīn’e ulaşması, müridin hakke’l-yakīn’e ulaşması. [Makaleler]: 1-5. Makale: Âlemin yaratılışı, Âdem’in yaratılışı, insanoğlunun insanlığının (maddeyle değil) İslâm ve dinin saâdetiyle olması, beş vakit namazın edâsı, ramazan ayı hakkında. 6-10. Makale: Zekât, Kâbe’yi ziyaret, hac, uzlet ve zühd, suskunluk, uyumama. 11-15. Makale: Sûfîlerin halleri, ilmiyle amel etmeyen âlimler ve cahillikleriyle gururlanan ahmakların durumu, adeleti sadece kendisi ve çevresi için olan zalim sultanlar, adalet ve zülme razı olan ve bunu onaylayan vezir ve katipler, genç olupta geceleri uykuyla geçirenleri ve kuşluk vakti hala uyuyanları uyarma. 16-20. Makale: Gençlik çağındaki gururlu gençlerin halleri, çekici ve görkemli güzellerin güzelliği ve sevgililerin cemali, aşka dair, şiirle tuzak kuran görgüsüzler, oğluma güzel ahlâk ve gençlikte ibadet hakkında nasihatler. Hâtime.
Eserin Telif Tarihi 1006H
Notlar Şem‘î Efendi kütüphane kataloglarında ve bazı bibliyografik çalışmalarda Prizrenli Şem‘î ile karıştırılmış ve müellifin bazı eserlerinde olduğu gibi bu eser de Prizrenli Şem‘î’ye nispet edilmiştir. Ancak eserin müellifi Osmanlı âlimi, devlet erkanıyla münasebeti olan, kaynaklarda ise kendisinden “Mesnevî şârihi” olarak bahsedilen ve eserlerinde sadece Şem‘î mahlasını kullanan Şem‘î Şem‘ullah’tır. Detaylı bilgi için bk. Şeyda Öztürk, “Şem‘î” DİA, XXXVIII, 503-504. Eser hakkında detyalı bilgi için bk. Molla Cami, Tuhfetü’l-Ahrâr, trc. Yusuf Öz, İstanbul: Semerkand Yayınları, 2014.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk