Şerh

Şerh-i mahzen-i esrâr

Yazar : Şem‘i Efendi

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 382
Eser Adı Şerh-i mahzen-i esrâr
Müellif Tam Künyesi Şem‘ullah Mustafa b. Muhammed el-İstanbulî
Müellif Bilinen Kısa Adı Şem‘i Efendi
Yüzyıl (Hicri) 10.
Yüzyıl (Miladi) 16.
Vefat Tarihi Hicri 1011
Vefat Tarihi Miladi 1602
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Hafid Efendi
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 00312
Varak Numarası 1b-226a vr.
Hattat-Müstensih Hüseyin b. Abdülmennân
Yazma İstinsah Tarih 1037H
Yazı Türü Talik
Eserin Türü Şerh
Eserin Baskısı Tahran: Danişgah-ı Tahran, 1991.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Eser 573-74 (1178) yılında Nizâmî (ö. 608/1212) tarafından kaleme alınan ve Mengücekoğulları’ndan Behram Şâh’a ithaf edilen Mahzen-i Esrâr adlı eserin şerhidir. Müellif ise eseri 1011 (1603) senesinde Sultan III. Murad ve III. Mehmed döneminin dârüssaâde ağalarından Gazanfer Ağa’ya ithâfen kaleme almıştır. Eserin girişinde müellif Mahzen-i Esrâr’ın bazı pasajlarının anlaşılmasının zor olduğunu, bazı garip terimler ve darbı mesellerin çokça kullanıldığını ve bunların izahına gerek duyulduğunu, problemli yerlerinin olduğunu belirtmektedir. Müellif bu nedenlerden dolayı özelliklerle de "müşkilatını beyan" yani eserin kapalı, problemli gördüğü yerlerini açıklamak için onu şerhetmiştir. Eserde ahlâkî dinî nasihatlere yer verilmiştir. Ancak özellikle "adalet" kavramı üzerinde durulmuş ve siyasetten sosyal hayata adaletin gerekliliğine dair örnekler vermiştir. Bunun dışında eserde sıdk/doğruluk, dürüstlük, mertlik, alçak gönüllülük, erdem, iyi kalplilik, iyi hükümdarın özellikleri vb. çeşitli ahlâkî hasletler ve geçmiş ümmetlerden ve peygamberlerden kıssalara çokça yer verilmektedir. Ayrıca Şem‘i Efendi içinde bulunduğu toplumu eleştirmiş ve birtakım cahil kimselerin yetenek sahiplerine dair hasetlerinden, şehvet düşkünü kimselerden, devlet erkânın ve makam sahiplerinin yanlarında çokça durup onların ikramlarından/sofralarından kaçınmayan kendinî şeyh ve mürşit addeden kimselerden bahsetmekte ve bunları çokça eleştirmektedir. Eserde Mahzen-i Esrâr metninde olduğu şekliyle çeşitli başlıklar verilmemiştir. Eserin içeriği asıl metin dikkate alınarak oluşturulmuştur.
Eserin Konu Başlıkları [Münâcât, naât, mirâc, naat, Fahreddin Behrâm şah’a övgüler, bu kitabın tertibi, nazmı. 1-5. Makale: Âdem’in/insan vasıfları/insanlık sıfatı, merteb-i Âdem, olayların dönüşmesi/devrimi/dünyada meydana gelen olaylar, padişahın halkını gözetmesi, adalet, yaşlılığın vasıfları. 6-10. Makale: Varlık âleminden ders almak, insan türünün diğer canlılardan üstünlüğü, yaratılış, adaleti muhafaza etme, dünya lezzetlerini terketme, ahir zaman. 11-15. Makale: Dünyanın vefasızlığı, dünyadan ayrılma, dünyanın kınanması, gaflet, haset ve hasetçinin kınanması. 16-20. Makale: İlerleme, tecrid ve halvet, ikiyüzlüler, âhiret karşılama, zamanın insanlarının/ebnâ-i zaman yüzsüzlükleri/vefa ve himmeti. Hâtime-ihtisar-ı kitab/sonuç-özet].
Eserin Telif Tarihi 1011H
Notlar Detaylı bilgi için bk. Taner Gök, “Şem’î Şem’ullah ve Şerh-i Subhatü’l-ebrâr”, The Journal of Academic Social Science Studies, XXV/1 (2014), p. 411-426; Şeyda Öztürk, Şem’î’nin Mesnevî Şerhi: İlk Türkçe Tam Mesnevî Şerhi, ((doktora tezi) Marmara Üniversitesi SBE, 2007), s. 102-103.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk