Nazîre

Nefhâtü’l-ezhâr

Yazar : Nev‘izâde Atâî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 413
Eser Adı Nefhâtü’l-ezhâr
Müellif Tam Künyesi Muhammed Atâullah b. Yahyâ b. Pîr Ali
Müellif Bilinen Kısa Adı Nev‘izâde Atâî
Yüzyıl (Hicri) 11.
Yüzyıl (Miladi) 17.
Vefat Tarihi Hicri 1045
Vefat Tarihi Miladi 1635
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Zühdü Bey
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 00021
Varak Numarası 1b-128a vr.
Yazma Kayıt Yeri Tırhala/Turhal
Yazma İstinsah Tarih 1040H
Yazı Türü Talik
Eserin Türü Nazîre
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Tam adı Nefhatü’l-ezhâr der Cevâb-ı Mahzenü’l-esrâr olan bu eser Nizâmî’nin Mahzenü’l-esrâr adlı eserinin bir nevi nazîresi mahiyetindedir ve 3171/3200 beyitten müteşekkildir. Eser müellifin Hamse adlı hacimli eseri içerisinde yer alır. Eserde yirmi nefhâ ve her nefhânın akabinde de toplam yirmi hikâye yer alır.
Eserin Konu Başlıkları 1-5. Nefha: Allah'ın yeryüzündeki gölgesi olan sultanlar, aşk ve muhabbet, güzel söz ve şiir, mahlukat ve Allah'ın hikmeti, Anadolu Hisarı ve çevresinin güzellikleri. 6-10. Nefha: Nefis terbiyesi ve mürşidin önemi, velilere itikadın gereği, gurura kapılan zahitlerin eleştirisi, cömertlik, maskaralık. 11-15. Nefha: Dili uzun olanlar ve başkalarını kınayanlar, akıllı geçinenler, nefse hâkim olmak, süslü ama boş konuşanlar, nefsine uyup şehvetine düşkün olanlar. 16-20. Nefha: İlâhî aşk ve mahbubların güzellikleri, nefs-i habîse uyan ve sapık cinsel eğilimleri alışkanlık haline getirenler, nefse tabi olmanın ve şehvetin kötülüğü, haram mala el uzatmanın kötülüğü, içkinin esiri olanlar.
Eserin Telif Tarihi 1025H/1625M
Notlar Detaylı bilgi için bk. Emine Yeniterzi, “Anadolu Türk Edebiyatında Ahlâkî Mesneviler”, Türkiye Araştırmaları Dergisi, V/10 (2007), s. 433-468; Haluk İpekten “Nev‘îzâde Atâî” DİA, IV, 40-42.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk