Muhtasar

Hülâsâtu’l-ahlâk

Yazar : Osmanzâde Taib Ahmed

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 454
Eser Adı Hülâsâtu’l-ahlâk
Müellif Tam Künyesi Osmanzâde Ahmed Taib
Müellif Bilinen Kısa Adı Osmanzâde; Taib Ahmed
Yüzyıl (Hicri) 12.
Yüzyıl (Miladi) 18.
Vefat Tarihi Hicri 1136
Vefat Tarihi Miladi 1723
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Nuruosmaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Nuruosmaniye
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 02376
Varak Numarası 1b-37a vr.
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Muhtasar
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Eser Kınalızâde Ali Efendi’nin Ahlâk-ı Alâî adlı eserinin muhtasarıdır. Müellif eserine ilm-i ahlâkın taksimini yaparak başlar. Daha sonra bu alanda yazılmış çeşitli ahlâk kitaplarının olduğunu Ahlâk-ı Alâî’nin ise bunların tümünü içerdiğini belirtmektedir. Ancak bazı kimseler için eserin bu denli derinliği ve anlaşılmasının zorluğundan dolayı onlara faydalı olsun diye gerekli başlıkları kemâl-i icaz ile seçmiştir. Bu itibarla da eserin adını Hülâsatü’l-ahlâk koymuştur. Yapılan açıklamalarda da görüldüğü üzere, müellifin Kınalızâde Ali Efendi’nin Ahlâk-ı Alâî'nden bazı bölümleri seçerek özetle kaleme aldığı bir eserdir.
Eserin Konu Başlıkları Mukaddime: Ahlâkın tanımı, konusu, ilkeleri, meseleleri. 1. Fen: Tehzib-i ahlâk: Huylar, fazilet ve rezîletler, ahlâkî hastalıklar ve tedavisi, terbiye. 2. Fen: Tedbîr-i menzil: Ailenin kuruluşu ve korunması, idare edilmesi, eşler ve eşlerin birbiri üzerindeki hakları, çocuklar ve çocuk terbiyesi. 3. Fen: Tedbîr-i medine: Devlet yönetimi. Hâtime: Adalet.
Notlar Detaylı bilgi için bk. Emine Yeniterzi, “Anadolu Türk Edebiyatında Ahlâkî Mesneviler”, Türkiye Araştırmaları Dergisi, V/10 (2007), s. 433-468.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Felsefî Ahlâk