Telif

Risâletü’n-nakşibendîyye

Yazar : Hâdimî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 473
Eser Adı Risâletü’n-nakşibendîyye
Eserin Anılan Diğer İsimleri Risâle fî sülûku’n-nakşibendîyye; Risâle fî usûl-i tarîkati’n-nakşibendîyye; Şerâitu tarîkati’n-nakşibendîyye
Müellif Tam Künyesi Ebû Saîd Muhammed b. Muhammed b. Mustafa b. Osman el-Konevî el-Hâdimî
Müellif Bilinen Kısa Adı Hâdimî
Yüzyıl (Hicri) 12.
Yüzyıl (Miladi) 18.
Vefat Tarihi Hicri 1176
Vefat Tarihi Miladi 1762
Dil Arapça
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Hacı Mahmud Efendi
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 03004-001
Varak Numarası 1b-5b vr.
Hattat-Müstensih İbrâhim
Yazma İstinsah Tarih 1199H
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Risâle fî sülûku’n-Nakşibendiyye, Risâle fî usûl-i tarîkati’n-Nakşibendiyye, Şerâitü't-tarîkati’n-Nakşibendiyye adlarıyla da anılan bu eser, Nakşîbendî tarîkatında gözetilmesi gereken bazı şartları, edep kurallarını, genel anlamda ise tarîkat âdâbını ihtiva etmektedir. Müellif eserin girişinde hamdele ve salveden sonra doğrudan "Nakşibendiyye’nin şartı" diye ifade ettiği bazı şartlara yer vermektedir. Buna göre bunlardan ilki sahih bir itikattir. Sonrasında ise hemen "sadık tevbe" şekinde ifade ettiği şart gelir. Metnin ilerleyen kısmında bu şartlar devam eder. Bu anlamda eser hem tarîkatı hem de bu tarîkatın "adâb"ını tanıtan bir eserdir. Bunun yanında müellif eserinde Taceddin'in Risâle'si, Sühreverdî’nin Avârifü’l-meârif'i, Ali el-Kārî’nin Şerhu Hısni’l-Hasin'i gibi bazı kaynaklardan alıntılara yer vermektedir.
Eserin Konu Başlıkları 1-5. Sahih itikad, tevbe, hak sahipleriyle helâlleşme, zulüm etmeme, karşı tarafı memnun etmeye çalışma. 6-10. Amellerin şeriata uygun olmasına dikkat etme, münkiratlardan kaçınma hususunda ihtimam gösterme, hevâî ve kötü tüm şeylerden uzak durmaya gayret gösterme, her bir amele farzmış gibi özen gösterme, sünnete uyma. 11-15. Kötü ve rezîlet(ten olan) helak edici şeylerden kaçınma, razı olunmuş güzel ahlâkla ahlâklanma: Tevâzu, re’fet, leyyin, beşâşe, tatlı arkadaşlık, aff, ihsan, devamlı zikir, tarîkata dahil olanların yapması gereken bazı hususlar: Kur’ân okuma, namaz kılma…, nefy ve ispat vb.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk