Telif

Pendnâme

Yazar : Naîmî Naîmüdin Temeşvârî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 477
Eser Adı Pendnâme
Eserin Anılan Diğer İsimleri Pendnâme-i na'îmüddin
Müellif Tam Künyesi Halil Naîmüddin-i Temeşvârî
Müellif Bilinen Kısa Adı Naîmî; Naîmüdin Temeşvârî
Yüzyıl (Hicri) 12.
Yüzyıl (Miladi) 18.
Vefat Tarihi Hicri 1182
Vefat Tarihi Miladi 1768
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Ali Nihat Tarlan
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 00013
Varak Numarası 1b-14a vr.
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Pendnâme-i Naîmüddin adıyla da anılan bu eser, çeşitli ahlâkî öğretileri, tehbihler üzerinden (yaklaşık 345 beyitle) manzum olarak nasihat eder şekilde veren bir kitaptır. Bu açıdan eser nasihatnâme türündendir. Süleymaniye Ktp. İzmir nr. 00608'deki yazmada (vr.13 b) eserin sonlarına doğru bir beyitte ebced hesabıyla bir tarihlendirme yapılmıştır. Bu tarihlendirmenin eserin telif tarihi olması kuvvetle muhtemaldir. Çünkü bu tür uygulamalar o dönemlerde yazım kültüründe özellikle manzum eserlerde çokça görülmektedir. Buna göre eser hicrî 1178'de telif edilmiştir. Ayrıca müellif eserinin son kısımlarına doğru, Temeşvar'da yaşadığını, sonrasında İstanbul’a gelip burda bir ev satın aldığını ancak evin daha sonra (hicrî 1169'da) bir yangın esnasında çok hasar gördüğünü belirtmektedir. Bundan sonra bir müddet kirada oturduğunu; ancak rahat edemeyince 150 altın borç alıp bu hasarı onarıp tekrar aynı evde oturmayı düşündüğünü bu esnada da bazı talihsizlikler yaşadığını ve aldığı bu borç da yetmeyince dönemin sadrazamından yardım talep ettiğini ifade etmektedir. Müellif bu ve hayatından daha birçok hususu eserinde özellikle ders çıkarılması için anlatmaktadır. Bu hayat tercübelerini çeşitli darb-ı mesel/atasözü ve özlü sözlerle vermektedir.
Eserin Konu Başlıkları [Dibâce]: Naat; sebeb-i nazm 1-5. Tama‘, sabır, düşmana karşı sabır, fikir, sebebsiz yere âh etmek. 6-10. Gaflet, öfkeli olmama, mazluma karşı öfkeli olmama, yavuzluk, kimseyi sebepsiz yere düşman edinmeme 11-15. Dili tutma, vatan, haktan gafil olmama, edepli olma, hevâdar/hevâperest olmama 16-20. Muhabbet, leyla ü mecnun, aşk, âşık, aşkdan geçmek 21-25. Mecâzî ve hakikî aşk, amel eyleme, sözünde doğru olma, yalancıdan vefā beklememek, komşu hakları. 26-28… Hakkını helâl etme, edepsize aklın olmadığı, Allah’a yakınlık için amel etme, … vb.
Eserin Telif Tarihi 1178H
Notlar Detaylı bilgi için bk. Emine Yeniterzi, “Anadolu Türk Edebiyatında Ahlâkî Mesneviler”, Türkiye Araştırmaları Dergisi, V/10 (2007), s. 433-468.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk