Telif

Mesâlihu’l-ebdân ve’l-enfüs

Yazar : Ebû Zeyd el-Belhî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 60
Eser Adı Mesâlihu’l-ebdân ve’l-enfüs
Müellif Tam Künyesi Ebû Zeyd Ahmed b. Sehl el-Belhî
Müellif Bilinen Kısa Adı Ebû Zeyd el-Belhî
Yüzyıl (Hicri) 4.
Yüzyıl (Miladi) 10.
Vefat Tarihi Hicri 322
Vefat Tarihi Miladi 934
Dil Arapça
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Ayasofya
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 03740
Varak Numarası 140 vr.
Yazı Türü Nesih
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı haz. Fuat Sezgin, Frankfurt am Main, Institut für Geschichte der Arabisch-Islamischen Wissenschaften: 1998.
Eserin Çevirisi: Türkçe Mesalihu'l-ebdan ve'l-enfüs: Beden ve Ruh Sağlığı, nşr.-trc. Nail Okuyucu-Mehmet Zahit Tiryaki, İstanbul: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, 2012.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Müellif mukaddimede açıkladığına göre insanın faydalı olan şeyleri elde etmesi ve zararlı olanlardan kaçınması için aracı, kendi ruhu ve bedenidir. Beden sağlığına dair kitaplar olmakla birlikte ruh sağlığıyla ilgili kitapların olmadığını söyler.
Eserin Konu Başlıkları İki kısımdan oluşan eserin içeriği şu şekildedir: 1. Kısım: 1-3. Bab: Bedenlerin korunmasına olan ihtiyaç ve bunun faydası, varlığın temel unsurlari, insanın tabiatı, yaratılışı ve organların oluşumu, yerleşim yerleri, sular ve havaların düzenlenmesidir. 4-6. Bab: Sıcak ve soğuktan koruyan barınak ve elbiselerin düzenlenmesi, yiyeceklerin düzenlemesi, insanın beslendiği gıdaların çeşitleri, yemeğin yapılışı, yer vakitleri, yemeğin miktarı, yemek çeşitlerinin düzenlenmesi, yemeğin nasıl yenileceği, içeceklerin düzenlenmesidir. 7-9. Bab: Kokulu maddeler, kokulu maddelerin tabiatı, fayda ve zararları, kokulu maddelerin çeşitleri, güzel kokuların kullanımında yapılacak düzenlemeler, uykunun düzenlenmesi, uykunun mahiyeti, uyuma sebebi ve uykunun faydaları, uyku vakitleri ve çok uyumaktan meydana gelen hastalıklar, cinselliğin düzenlenmesi, cinselliğin tarifi, ona olan ihtiyaç, bunun faydaları ve zararları, cinsellik için uygun mizaç ve bu güce yardımcı olmak ve artırmak için yapılacak destekler, cinsel ilişki için uygun vakitlerdir. 10-13. Bab: Hamama girmenin düzenlenmesi, hamama girme vakitleri, hamama girilmemesi gereken durumlar, sağlığın korunması için yapılması gereken egzersizler, masajın düzenlenmesi, semanın düzenlenmesi, sıhhatin tekrar kazanılması. 2. Kısım: 1-3. Bab: Ruhun maslahatlarının düzenlenmesine olan ihtiyaç, ruh sağlığının korunması, kaybedildiğinde ruh sağlığını tekrar kazanmanın yolu. 4-6. Bab: Ruhsal rahatsızlıklar ve bunların sayımı, öfkenin kontrol edilmesi ve uzaklaştırılması, korku ve paniğin teskin edilmesi. 7-8. Bab: Üzüntü ve hüznün uzaklaştırılması, iç konuşmalar ve vesveseden kurtulmak için çareler .
Notlar Detaylı bilgi için bk. İlhan Kutluer, “Ebû Zeyd Belhî”, DİA,1992, V, 412-414.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Felsefî Ahlâk