Telif

er-Risâletü'l-hâkimiyye fi'l-irâdeti'l-cüz'iyye

Yazar : Esîrîzâde Abdülbâkî,

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 688
Eser Adı er-Risâletü'l-hâkimiyye fi'l-irâdeti'l-cüz'iyye
Eserin Anılan Diğer İsimleri Risâle-i irâde-i cüz'iyye
Müellif Tam Künyesi Esîrîzâde Abdülbâkî b. Şeyhü'l-islâm Mehmed b. Abdülhalîm el-Bursevî
Müellif Bilinen Kısa Adı Esîrîzâde Abdülbâkî
Yüzyıl (Hicri) 12.
Yüzyıl (Miladi) 18.
Vefat Tarihi Hicri 1160'dan sonra
Dil Türkçe
Kütüphane Adı Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi
Koleksiyon Adı Hacı Mahmu Efendi
Koleksiyon (Demirbaş) Numarası 01371-001
Varak Numarası 1b-33b vr.
Yazma İstinsah Tarih [Hicrî 12. y.y.]
Yazı Türü Talik
Eserin Türü Telif
Eserin Çevirisi: Türkçe İhsan Bektaş, Esirzade Abdülbaki Efendi ve İrade-i Cüz’iyye Risalesi, ((yüksek lisans tezi), İstanbul, Marmara Üniversitesi SBE, 2006 içinde) s. 24-66.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Eser İrâde-i cüz'iyye, ef'âl-i ihtiyâriyye, kaza-kader meselelerini işleyen bir kitaptır. Müellif eserin girişinde hicrî 1160 yılında (Selânik vilayetine bağlı) Karferya şehrinde kadılık yaptığı dönemde şehrin farklı inançlarından insanlarla yaptığı tartışmalarda irâde-i cüz'iyye, ef'âl-i ihtiyâriyye, kader vb. konularda yanlış anlaşılan yönlerini izah ettiğini belirtir. Özellikle irâde-i cüz'iyye gibi anlaşılması zor bir meseleyi birçok kitaba da mürâcat ederek "ümde-i usûl ve zübde-i fusûl'ün meâlini" zikredip açıklamak niyetiyle irâde-i cüz'iyyenin öz ve özetini ihtiva eden Türkçe bir risâle kaleme aldığını ifade etmektedir. Müellif öncelikle konuyla ilgili kavramları eserin ilk bölümünde müstakil olarak işlemiştir. Daha sonra konuya Ehl-i sünnet mezhebinin görüşleri çerçevesinde yaklamış ve özellikle Eş'arî ve Mâturîdî' mezhebi görüşlerine değinmiştir. Burada özellikle Mâturîdîlerin irâde görüşüne daha çok ağırlık vermiştir. Sonraki bölümlerde kaza-kader, iman-amel, irâde-cebr meseleleri hakkında görüşlere ve bunlara dair eleştirilere yer vermiştir.
Eserin Konu Başlıkları [Mukaddime] I. Kavramlar: Genel ve özel kavramlar. II. Ehl-i sünnet mezhepleri: a. Mâturîdîler. b. Eş'arîler. c. Mâturîdîlerin İrâde görüşü: Fiil-kudret ilişkisi, irâde-i cüz'iyyenin zihnî bir kavram olması, Eş'arîlerin irade görüşü, ihtiyârî bir fiilin hasıl olması için zorunlu olan şeyler(Eşyâ-yı hamse), meşiet ve kudretin Allah'a ve insana nispeti. III. Kaza-Kader: Kaza ve kaderin tarifi, ilim ma'lûma tâbîdir meselesi, kaza-yı muallak ve kaza-yı mübrem, kulların saîd ve şakî olarak yaratılması. IV. İman-amel ilişkisi: Amel imanın cüz'ü müdür meselesi, imanın artılıp-eksilmesi meselesi, büyük günah işleyenin durumu, imanın farklı olduğu noktalar, imanın kısımları, iman-amel arasındaki farklar. V. İrâde ve cebr konusu hakkındaki görüşler: Eş'arîlerin görüşü ve eleştirisi, Cebriyye'nin görüşü ve eleştirisi, Kaderîlerin görüşü ve eleştirisi.
Eserin Telif Tarihi 1160H (Medine-i Karferya kadısı iken)
Notlar Detaylı bilgi için bk. İhsan Bektaş, Esirzade Abdülbaki Efendi ve İrade-i Cüz’iyye Risalesi, (yüksek lisans tezi), İstanbul, Marmara Üniversitesi SBE, 2006. Eserin konu başlıkları bu tezden istifade edilerek oluşturulmuştur.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Kelâmî Ahlâk