Telif

Bostânü'l-ârifîn

Yazar : Ebü'l-Leys es-Semerkandî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 72
Eser Adı Bostânü'l-ârifîn
Müellif Tam Künyesi Ebü'l-Leys Nasr b. Muhammed el-Hanefî es-Semerkandî
Müellif Bilinen Kısa Adı Ebü'l-Leys es-Semerkandî
Yüzyıl (Hicri) 4.
Yüzyıl (Miladi) 10.
Vefat Tarihi Hicri 373
Vefat Tarihi Miladi 983
Dil Arapça
Eserin Türü Telif
Eserin Baskısı İstanbul: Matbaa-i Kütübhane-i Cihan, 1325.
Eserin Çevirisi: Türkçe Tenbihü’l-gafilin; Bustanü’l-arifin, trc. Abdülkadir Akçiçek, I-II, İstanbul: Milli Gazete, 1997.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Tenbîhü'l-gāfilîn ile benzer bu eser de vaaz ve nasihat kitabı olarak ahlâkî konuları ele alır.
Eserin Konu Başlıkları 1.-5. Bab: İhlas; Ölüm korkusu ve şiddeti; Kabir azabı ve şiddeti; Kıyamet gününün dehşeti; Cehennem ve elinin durumları 6.-10. Bab: Cennet ve ehlinin durumları; Allahu Teala’nın rahmetini ummak; Emr-i bi’l-marûf nehy-i ani’l münker; Tevbe; Tevbenin sonunun olmaması 11.-15. Bab: Ebeveynin hakları; Evladın ebeveyn üzerinde hakları; Sıla-i rahim; Komşuluk hakkı; İçki içmekten kaçınma 16.-20. Bab: Gıybet; Nemime; Kased; Kibir; Karaborsacılık (ihtikar?) 21.-25. Bab: çok gülmeden kaçınmak; Öfkeyi yenmek; Hıfzı’l-lisan; Hırs ve doyumsuzluk; Fakirlerin fazileti 26.-30. Bab: Dünyaya aldanmak; Bela ve şiddete sabır; Musibete sabır; Abdestin fazileti; Beş vakit namaz 31.-35. Bab: Temizlik; Ezan ve kamet; Cumanın fazileti; Camilere hürmet; Sadakanın fazileti 36.-37.-38.-39.-40. Bab: sadakanın faydaları; Ramazan ayının fazileti; (Muharrem ayının) on günün(ün) fazileti; Aşure gününün fazileti; Nafile –tevettu’- oruç 41.-42.-43.-44.-45. Bab: Yakınlara nafaka vermek; Yetimlerin mülküne riayet; Yetime ihsanda bulunmak; Zina; Faiz yemek 46.-47.-48.-49.-50. Bab: Günahlara dair; Zulüme dair; Şefkat ve merhamet; Allah korkusu; Allah’ı anmak 51.-52.-53.-54.-55. Bab: Dua; Tesbih; Peygamber Efendimiz’e salavat; Kelime-i Tevhîd; Kur’an’a saygı 56.-57.-58.-59.-60. Bab: İlim talep etmenin fazileti; İlimle amel; Şükür; Kazancın fazileti; Kazancın afeti ve haramdan kaçınmak 61.-62.-63.-64.-65. Bab: Yemek ikramının fazileti; Güzel Ahlâk; Allah’a tevekkül; Vera; Hayâ; 66.-67.-68.-69.-70. Bab: Amellerin niyete göre olması; Haccın fazileti; İlim yolculuğunun fazileti
Notlar Detaylı bilgi için bk. İshak Yazıcı, “Semerkandî, Ebü’l-Leys”, DİA, 2009, XXXVI, 473-475.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Dinî,Tasavvufî Ahlâk