Muhtasar

Hulelü'l-ihsân li-tezyîni'l-insân

Yazar : Mevla'd-düvelî Alevî/Ulvî

Detaylar

Katalog Türü Ahlak
Eser Numarası 728
Eser Adı Hulelü'l-ihsân li-tezyîni'l-insân
Eserin Anılan Diğer İsimleri Muhtasâru edebi'd-dünyâ ve'd-dîn
Müellif Tam Künyesi Fazl b. el-Ḡavs Alevî b. Muhammed b. Sehl
Müellif Bilinen Kısa Adı Mevla'd-düvelî Alevî/Ulvî
Yüzyıl (Hicri) 13.
Yüzyıl (Miladi) 19.
Vefat Tarihi Hicri 1274'den Sonra
Vefat Tarihi Miladi 1858'den Sonra
Dil Arapça
Eserin Türü Muhtasar
Eserin Baskısı nşr. Ahmed b. el-Hâc İsmâil el-Fehmâvî, [y.y.], 1275, 197 s.
Eserin Tanıtımı ve İçerik Bilgileri Eser Ebü'l-Hasan Ali b. Muhammed b. Habîb el-Mâverdî'nin (ö. 450/1058) Edebü'd-dünyâ ve'd-dîn adlı eserinin muhtasarıdır. Ancak müellif bu eser dışında bazı fevâidi de esere ilave etmiş ve eseri yedi bab şeklinde tasnif etmiştir. Edebü'd-dünyâ ve'd-dîn beş bölümden oluşmakta olup son iki "bâb" (meşveret ve mürûet) müellifin ilavesidir.
Eserin Konu Başlıkları 1. Bab: Aklın fazileti ve hevanın zemmi hakkındadır. Bu bölümde aklın fazileti, tarifi, kısımları (garizî ve kesbî olması), garizî akılla ilgili tartışmalar, kesbî aklın garizî aklın neticesi olması ve tarifi, tecrübe, zeka, aklın fazla bulunmasının zararlı olması, ahmaklık, nefsânî arzular ve aklın bu arzulara murakabesi, hakkın ve ahlâkın düşmanı olarak heva ve şehvetin farkı açıklanmaktadır. 2. Bab: İlim edebi hakkındadır. Bu bölümde ilmin fazileti, bütün ilimleri kuşatamama ve kuşatılacak en değerli İlmin din ilimleri olması, ilim öğrenmenin fazileti ile sebebi ve sonucu-takvâ, İlmin kaynakları, sözün kulak tarafından işitilirken kalp tarafından anlaşılıp muhafaza edildiği için sözün anlaşılır olması, dinleyicinin anlayamama durumu, sözün anlaşılmaması ve yazıdan bahsedilir. Daha sonra talebenin uyması gereken edep kaideleri, ulemaya hürmet, hocanın talebelerine karşı dikkat edeceği hususlar açıklanmıştır. 3. Bab: Din edebi hakkındadır. Bu bölümde kulluğun esası, mükellefiyet ve kısımları, ibâdetler ve hikmetleri, haramlar, riyâzatın önemi ve halleri anlatılmaktadır. 4. Bab: Dünya edebi hakkındadır. Bu bölümde insanın acziyeti, âhiret için mükellefiyeti, dünya hayatının önemi, salâhı ve yolları (tabi olunan din, kuvvetli halife, şamil adalet, güvenlik-emn-, devamlı bolluk, büyük arzu) insanı ıslah eden haller, iyiliğin türleri, manileri, insanın maddiyatla alakası izah edilir. 5. Bab: Nefis edebi hakkındadır. Bu bölümde kibir ve gurur, güzel ahlâk, hayâ, hilm ve öfke, doğruluk ve yalan, haset ve çekişme babları vardır. Ayrıca bir fasılda da âdâb ve bu konunun ıstılahı bölümü vardır: susma ve konuşma, sabır ve sabırsızlık, meşveret, sır tutma, mizah ve gülme, fal, mürûet vb. fasıllar vardır. 6. Bab: Meşveret hakkındadır. 7. Bab: Murûet hakkındadır. Fasıl: Âdâb-ı menşûre.
Eserin Telif Tarihi 11 Cemâziyelâhir 1284H Perşembe.
Notlar Eserin içeriği Süleymaniye Yazma Eser Ktp. Hacı Mahmut Efendi nr. 01794'teki matbuu nüsha dikkate alınarak oluşturulmuştur.
Sınıflama (Ahlâk Alanı Sınıflaması) Felsefî,Memzûc